Je lahko nihanje motivacije razlog za met “puške v koruzo”?

Lep pozdrav.

Z učenci se nahajamo v obdobju leta, ko je motivacija za vajo glasbila na največji preizkušnji.

Nič hudega .. tako je bilo vsako leto do danes in tako bo tudi vsako naslednje leto 🙂

Namreč, pogoji za malo manjšo zainteresiranost vaje glasila bo vrhunski. Šolske aktivnosti se približujejo h koncu, z mislimi smo že na plaži, prijetne temperature pa kar kličejo po zabavi v naravi.

Je torej nihanje motivacije za vajo glasbila rdeč alarm ob katerem mora nastati panika?

Vsekakor ne. 

Občasno smo do otrok kar malo kritični, ko jim volja do igranja glasbila pade. Če pomislimo malo drugače …

Imamo mi, starši, vedno voljo za odhod v službo? Ali pa, si lahko najdemo hobi ob katerem bomo uživali veke vekomaj in komaj čakali, da se z njim ukvarjamo vsak dan?

Verjamem, da je odgovor v večini primerov NE. Še karkoli se nam na začetku zdi tako zelo zabavno, kasneje postane dejavnost, ki potrebuje visoko mero samodiscipline. A kljub vsem tem dejstvom je seveda potrebno najti balans, da otrok glasbeno napreduje ne glede na dobre in slabe dni.

Z veseljem bom s teboj delil moj pogled na to situacijo in ti dal nekaj priporočil, ki bi dolgoročno znale koristiti …

Pričakuj tek na dolge proge ...

Igranje glasbila ni nekaj, kar otrok obvlada čez noč. Kot starš se moraš zavedati, da bo imel vzpone in padce, da bodo skladbe, ki mu bodo zelo všeč in tudi skladbe, ki mu ne bodo šle tako hitro od rok. 

Začetno navdušenje nad glasbilom se bo sčasoma rahlo umirilo, saj je zadeva vsekakor težja, kot si jo je mogoče ob začetku učenja zamislil. Sam lahko zadevo dojame, kot da je to nekaj, kar mu ne gre od rok, zato je na tem mestu pomembna podpora staršev. 

Potreboval bo tvojo motivacijo, pohvalo ter čas, ki ga moraš preživeti z njim ob igranju glasbila. Nikakor ni dobro, da otrok dobi občutek, da je vaja glasbila neka nuja, pri kateri je ostal sam.

Pomembno je, da mu pri vaji prisluhneš, ga pohvališ ter vzpodbudiš.

Tako se bosta lažje dogovorila, da bo glasbilo vadil večkrat tedensko in tako lažje napredoval.

Uspeh se ne meri čez noč ...

Starši se moramo zavedati, da glasbeno izobraževanje otroka traja več let. In pri tem je treba vztrajati, iskati vzpodbude in pomagati pri motiviranju otroka. 

Sam tega procesa verjetno ne bo zmogel.

A vedno ko postane težko se spomnita zakaj sta začela 🙂 Ko bo odrasel, bo lahko igral zase, za svojo dušo, ali za zbrane prijatelje, mogoče pa celo na kakšnem odru.

Le vztrajati je potrebno in prišel bo do tja.

Konsistenca je ključ ...

Pomembno je, da si otrok ustvari rutino. Tukaj govorim o rutini domače vaje glasbila, ki naj bo vsak 3x tedenska (po 45 minut).

Poleg tega je potrebna tudi rutina obiskovanja mentorja, ki se naj ne prekinja preveč. Ravno zaradi tega v Glasbeni šoli Rošer pouk izvajamo tudi med počitnicami. 

Dvomesečna prekinitev pouka lahko namreč pripelje do velike izgube glasbene kondicije učenca in posledično se lahko zgodi, da bi kasneje, ko bi opazil, koliko je nazadoval, zavrgel vsa leta ali mesece truda.

Zato učencem in staršem polagamo na srce, da pouk glasbila vsaj 2x mesečno obiščejo tudi v juliju in avgustu, saj bodo otroci na takšen način lažje ohranili glasbeno kondicijo in našli motivacijo za vajo glasbila tudi med šolskimi počitnicami.

Tako.

Na kratko sem se ti želel javiti in ti dati občutek, da pri vsem skupaj niste sami. Učenje igranja na glasbilo je namreč pri vsaki hiši “družinski projekt” in ne nekaj, kar bi steklo gladko kot maslo po kruhu.

A v kolikor se zadeve lotimo s pozitivno energijo ter vzpodbudo tako mentorji, kot starši doma, bo otrok vsekakor prišel do cilja in znal igrati. 

Prijeten preostanek junija želim.

Klemen Rošer

p.s.

Če imaš v zvezi s tem zapisom kakršno koli vprašanje (glede motivacije otroka, poteka pouka med poletjem …), sem ti z veseljem na voljo preko elektronskega naslova info@gc-roser.si.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiska strani.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletnega mesta je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke