Tukaj je zanimiva raziskava Avstralske vlade …

Kaj je tisto, na kaj moramo starši (tisti, ki želimo, da se naši otroci razvijajo hitreje in uspešneje) pomisliti ob koncu šolskega leta?

Kako bo moj otrok začel naslednje šolsko leto?

Namreč, dobro je, da se za september pripravimo in organiziramo pravočasno. Zaradi tega lahko potem poletne počitnice preživimo bolj mirno in brez slabe vesti uživamo na plažah. 

Številne raziskave so dokazale, da otroci pri šolskem pouku ne dobijo dovolj kognitivnega znanja. To pomeni, da moramo starši poskrbeti tudi za primeren razvoj otroka v popoldanskem času, po pouku. Seveda se s tem ne more (in ne utegne) ukvarjati starš sam temveč je potrebno najti popoldanske dejavnosti, ki so za kakovosten razvoj otroka primerne. 

In ena izmed dejavnosti (ki naj bi izredno uspešno razvijala otrokove možgančke ter njegovo osebnost) je igranje glasbenega inštrumenta. 

Mnogi se sprašujejo če je to …

… mit ali resnica?

Da ne bi navajal nekaj po svoje sem se odločil, da s tabo delim eno izmed obširnih raziskav iz tujine. In da vse skupaj nikakor ni mit temveč resnica, dokazuje …

Raziskava Avstralske vlade o vplivih igranja glasbila na otroka …

Veliko raziskavo (v želji, da se njihovi otroci kakovostno razvijajo) je naredila kar Avstralska vlada. Najdemo jo lahko na njihovi spletni strani Learning potential, kjer staršem nudijo podporo pri primerni izbiri obšolskih dejavnosti za njihove otroke.

Klik na sliko te vodi do članka.

Da ti poenostavim branje sem se odločil njihovo raziskavo povzeti v slovenskem jeziku. Pri tem bom izpostavil ključne ugotovitve …

# Rast možganov ...

Študije kažejo, da lahko glasba izboljša delovanje možganov pri otrocih. Glasbene dejavnosti (kot je igranje inštrumenta) stimulirajo možgane, kar vodi do izboljšane strukture možganov z tvorbo novih nevronskih povezav.

# Jezikovne spretnosti ...

Študije tudi kažejo, da imajo otroci, ki igrajo na glasbilo in pojejo, izboljšan razvoj govora in se lažje naučijo brati. Učenje glasbila pomaga razviti levo stran možganov (povezano z jezikom in sklepanjem).

# Matematične spretnosti ...

Glasba lahko pomaga pri razvoju matematičnih veščin. S poslušanjem glasbe se lahko vaš otrok nauči osnovnih ulomkov, prepoznavanja vzorcev in reševanja problemov. Otroci, ki igrajo na glasbilo, imajo tudi izboljšano prostorsko inteligenco in sposobnost oblikovanja miselnih slik predmetov – veščine, ki so pomembne za naprednejšo matematiko.

# Spomin, pozornost in koncentracija ...

Nedavne študije so pokazale, da imajo ljudje, ki so glasbeno usposobljeni, boljše sposobnosti delovnega spomina, kar jim pomaga, da si zapomnijo stvari, tudi ko so njihovi možgani zaposleni z drugimi zadevami. Učenje glasbila zahteva tudi veliko koncentracijo, pri čemer otroke trenira, da osredotočajo svojo pozornost dalj časa.

# Povečana koordinacija ...

Tako kot ukvarjanje s športom tudi igranje na glasbilo pomaga razviti otrokove motorične sposobnosti. Ustvarjanje glasbe vključuje več kot glas ali prste; uporabljaš tudi ušesa in oči ter velike in majhne mišice, vse hkrati. To pomaga telesu in umu, da delujeta skupaj.

# Dosežki in disciplina ...

Učenje glasbila otroke uči delati za kratkoročne cilje, razvijati rutino in vzdrževati samodisciplino. Določanje rednega časa za vadbo razvija predanost in potrpežljivost, obvladovanje nove skladbe pa vodi v občutek ponosa in dosežkov ter otroku pomaga, da se naučijo vrednosti samodiscipline.

# Socialne spretnosti ...

Ustvarjanje glasbe z drugimi ljudmi (na primer v skupini ali orkestru) izboljša socialne in čustvene sposobnosti otrok. Naučijo se sodelovati kot tim in razvijejo občutek empatije do drugih. Raziskovalci so ugotovili, da se otroci, ki igrajo glasbo skupaj, bolje prilagajajo čustvom drugih ljudi.

Glasba otrokom omogoča, da se izrazijo, da pokažejo svojo ustvarjalnost, da so navdihnjeni in povzdignjeni, da se sprostijo ter lajšajo stres in napetost. 

# Veselje ob glasbi ...

# Glasba za življenje ...

Z vsemi temi ugodnostmi poskušajte svojega otroka čim bolj izpostaviti glasbi – skupaj poslušajte glasbo,  hodite na koncerte ali skupaj izdelujte svoja glasbila. Zagotovo lahko najdete lokalno glasbeno šolo ali učitelja, ki bo otroka vodil po poti igranja glasbila.

Dragi starš.

Razumem, da te je zgornja raziskava prepričala o tem, kako lahko otrok s pomočjo igranja glasbila napreduje v življenju.

A vsekakor ne moreva vedeti ali bi bila ta dejavnost tvojemu otroku všeč ali ne

Zato je prvi korak sledeč …

Z otrokom nas obiščita na brezplačni poskusni uri igranja glasbila. Gre za popolnoma neobvezujočo zadevo za vaju, kar pomeni, da se mu po izvedeni poskusni urici k nam NI POTREBNO VPISATI. To se bo zgodilo le, če bo začutil, da ga igranje glasbila zanima in je to nekaj, kar bi rad v prihodnosti počel.

V kolikor DA, ga bomo z veseljem sprejeli v svoje vrste, v kolikor pa NE, pa tudi prav. Izkušnjo bomo ohranili v lepem spominu in svet se bo še naprej normalno vrtel.

Sedaj pa klikni na rdeč gumb odspodaj in oddaj prijavo za otroka.

V roku nekaj dni te pokličemo, da se dogovorimo za termin brezplačne poskusne urice igranja glasbila.

Se vidimo kmalu.

Klemen Rošer

Lastnik Glasbene šole Rošer

 

 

Nekaj javno objavljenih mnenj o našem delu …

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletnega mesta je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke