Se tekmovanj res udeležujemo zgolj zaradi želje po lovorikah …

Juhuhu!

 

V začetku meseca avgusta smo se razveselili izjemnega dosežka naših učencev, ki so se udeležili tekmovanja Harmonika – World cup 2021, ki je potekal v Kanadi (Toronto).

Zala Praper Šipek je dosegla prvo mesto v starostni skupini do 11 let, Kevin van den Eijnden je v skupni razvrstitvi dosegel odlično drugo mesto, Danaja Grebenc pa je postala absolutna zmagovalka svetovnega pokala 2021.

In odličen rezultat me je vzpodbudil k temu, da napišem zakaj se mi zdi pomembno, da se učenci odločajo za nastope na tekmovanjih. Okoli tega je namreč kar nekaj polemik. Nekateri pravijo, da se glasba ne da ocenjevati in je s tekmovanji ni smiselno povezovati. Spet drugi pravijo, da se s tekmovalnimi repertoarji uničuje ljudskost glasbila. Slišim pa tudi mite kot so, da tekmovanja obiskujejo samo tisti, ki se želijo kititi s pokali in medaljami.

Pa poglejva kakšen je moj pogled na vse to.

Verjetno te zna presenetiti, saj je lovorika tako rekoč zadnja pomembna stvar (čeprav seveda nič ni narobe, če tvojo vitrino v sobi čez čas zasede tudi kakšna lepa nagrada).

✔️ Potrebno si je postaviti cilj.

Če si nalijeva “čistega vina” veva, da dokler vadimo zgolj za igranje doma, se veliko katera napaka ne odpravi in s težavo se poglobimo v vse detajle igranja (ritmika, popolnoma pravilen prstni red, dinamika, mehovna tehnika, interpretacija …).

V prvi vrsti torej učence usmerjam k tekmovanjem zato, da si postavimo izziv, ki nas skozi priprave pripelje do bolj kakovostnega igranja harmonike.

In ja …

Ne glede na končni rezultat iz tekmovanja bo znanje, ki ga učenec preko priprav doseže, usvojeno. In to je tisto kar največ šteje.

✔️ Disciplina je ključ.

Kot na vseh področjih v življenju je tudi pri igranju harmonike tako. Disciplina pripelje do kvalitete, kondicije in vrhunskega znanja.

In tudi tukaj ni nič drugače.

Dokler vadimo zgolj zase, se nam zdi precej vseeno ali igramo vsak dan ali ne. To drži bolj ali manj za vse učence.

Ko pa vemo, da nas na določen termin čaka nastop pred strokovno žirijo, pa razvijemo občutek odgovornosti, ki nas spodbudi k pogostejši, redni vaji harmonike, ki harmonikarja dvigne na višji nivo igranja.

✔️ Pomembno je zaradi tebe in ne zaradi rezultata.

Rek, da je važno sodelovati in ne zmagati drži kot pribito.

Prijavo na tekmovanje torej v prvi vrsti ne narediš zaradi lovorike, temveč zaradi sebe in tvoje osebnostne rasti.

Izkušnje, ki jih med pripravo dobiš te pripeljejo do boljšega igranja, kakovostnega muziciranja, do večje discipliniranosti in okrepi se ti občutek odgovornosti.

In ja …

Vse te vrednote človeku koristijo tudi na drugih področjih v življenju.

Zato je pomembno, da že kot otroci spoznamo, da je pot do doseganja ciljev proces, ki zahteva predanost, disciplino in odgovornost.

In ravno zaradi vsega tega se mi zdi tako super, ko se učenec odloči, da bi se udeležil kakšnega tekmovanja v igranju harmonike.

Ker vem, da bo zaradi tega napredoval in osebnostno zrastel.

Lep poletni pozdrav, tokrat iz Raven na Koroškem 🙂

Klemen

p.s.

V kolikor harmonike še ne igraš pa te mika, ali pa mika tvojega otroka, vaju lepo vabim na popolnoma neobvezujočo in brezplačno poskusno urico, na kateri se bomo spoznali in ugotovili, če je harmonike nekaj, kar bi bilo zate ali za tvojega otroka 🙂

Klikni na gumb spodaj in oddaj prijavo na brezplačen termin.

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani.

Privacy Settings saved!
Nastavitve zasebnosti

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Piškotki, ki so nujni za pravilno delovanje spletne strani in niso povezani z beleženjem podatkov.

Za uporabo spletnega mesta je sprejetje piškotkov obvezno.
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Za nemoteno delovanje spletne trgovine uporabljamo piškotke.
  • woocommerce_cart_hash
  • woocommerce_items_in_cart

Zavrni piškotke
Sprejmi piškotke